Eğitim Genel Gündem Tüm Manşetler

BİLSEM YAPTI…

Zonguldak’ın Ereğli İlçesindeki Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) “Mekanik Ventilatör” üretimi gerçekleştirildiği bildirildi. Karadeniz Ereğli BİLSEM Müdürü Serkan Çakır, yaptığı açıklamada,  BİLSEM’lerin kuruluş amacının faydalı ürün geliştirmek ve patent alma..

BİLSEM YAPTI…

Zonguldak’ın Ereğli İlçesindeki Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) “Mekanik Ventilatör” üretimi gerçekleştirildiği bildirildi.

Karadeniz Ereğli BİLSEM Müdürü Serkan Çakır, yaptığı açıklamada,  BİLSEM’lerin kuruluş amacının faydalı ürün geliştirmek ve patent alma vizyonu olduğunu söyledi.

Çakır, bu nedenle bu tüp ürünler yapmaları gerektiğini, öğrencilerini de bu yönde kanalize etmeye çalıştıklarını belirterek, şöyle dedi:

“Ürettiğimiz mekanik ventilatör de; karşımızda da hastane olması vesilesiyle, oradaki uzman doktorlar ile yaptığımız görüşmelerde doğan ihtiyaçlara göre ortaya çıktı. Daha önce 3D yöntemi ile üretimini gerçekleştirdiğimiz siperlik ve maske konusunda gerektiğince hastanelerimize yardımcı olduk. Bu arada bir de hasta ağzından kamera yolu açmada kullanılan Laringoskop Cihazı ürettik. Son olarak da, üst katlardaki hastaların, tomografi çekilebilmesi amacıyla alt katlara indirildikleri sırada mobil solunum cihazına ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Zira, bu taşınma sırasında hastaya el ile ambulama yapılıyordu. Bunun daha stabil ve doğru olabilmesi açısından doktorların anlattığı şekilde ve söylediği sayıda, çocuk ve yaşlı hastaların kullanılabilecekleri kapasiteye göre ayarlayarak üretmeyi planladık. Çok da maliyeti bulunmayan Mekanik Ventilatörü BİLSEM’de bin 500 liraya üretebiliyoruz. Ürünün kodunu istiyen birimlerle paylaşacağız.”

Çakır, söz konusu ürünü 4 Mayıs Pazartesi Ankara’ya giderek Milli Eğitim Bakanlığı Proje Başkanı Oktay Kılıç ve Genel Müdür Mehmet Nezir Gül ile paylaşacaklarını, ardından da Sağlık Bakanlığına götüreceklerini sözlerine ekledi.

AMBULANSLARDA DA KULLANILABİLECEK

Kodlamayı gerçekleştiren Bilsem öğretmeni Taylan Çağatay Akın da, üretimini gerçekleştirdikleri Açık Kaynak Kodlu Mekanik Vantilatör ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Manuel kullanılabilen ‘Ambu’ dediğimiz solunum desteği sağlayan aparatı, otomatik şekilde çalışır hale getirdik. Gerçek solunum cihazlarında olan kapasite ve nefes sayısını bunun üzerine uyguladık. Bebekten, yaşlı insanların ihtiyacına kadar aralıktaki bütün değerleri ve nefes ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Aynı zamanda takıldığında oksijen desteği sağlanabiliyor. Bu cihaz ambulansların içerisinde hastaya müdahalede kullanılabilecek. Yine solunum cihazının yetmediği alanlarda, hastane içerisinde hasta nakli sırasında gerekli olduğunda; yani solunum ünitelerinin yetişemediği noktalarda mobil solunum cihazı kullanılabilecek. Aynı zamanda akül ile de çalışabilir özelliği bulunduğundan, araçlarda şarj edilerek kullanılabilme imkanı da var. Üzerine de pusoksimetre dediğimiz parmaktan nabız ve kandaki oksijen değerini ölçebilen medikal ürünü özel bir sensörle imal ederek ilave ettik.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL