enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6288
EURO
37,1696
ALTIN
3.139,87
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
11°C
Zonguldak
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
10°C
Cumartesi Açık
12°C

İngilizlerin Ereğli haritası…

İngilizlerin Ereğli haritası…
04/06/2021 17:48
A+
A-

Kdz. Ereğli’yi karış karış gezen İngiliz araştırmacılar, ilçenin eski haritasını da çizmişler!

Zonguldak ile ilgili Tarih Araştırmacı-Yazarı Hayati Yılmaz, sosyal medya sayfalarından 1938 yılındaki, Kdz. Ereğli‘nin Osmanlı şehri olduğu dönemde İngiliz Yer Bilimci ve Coğrafyacı William Francis Ainsworth tarafından çizilen şehir planını paylaştı.

İşte o paylaşım;

1838 OSMANLI ŞEHRİ, EREĞLİ PLANI’

Harita 1838′de bölgeye gelen İngiliz doktor, yerbilimci, coğrafyacı ve gezgin William Francis Ainsworth‘un gezisi sırasında, Osmanlı Devleti`nin Kastamonu Eyaleti, Bolu Sancağı, Ereğli kazasını, hem harita hem de resim olarak çizmiştir.

1938 yılının Eylül’ünde, İstanbul’dan başladığı gezisine, 12–13 Ekim tarihinde Alaplı‘ya ulaşmıştır. W.F. Ainsworth gezisi boyunca notlar almış, bölgenin hem coğrafi yapısı hem de kayaçlarını tek tek not etmişti.

W.F. Ainsworth koordinatlar vererek belirlediği noktalar hakkında bilgi veriyor. Ereğli‘den, bugün Devrek yolu istikametinden giderek, Devrek‘e gelmeden Filyos‘a ulaşmış, buradan da 15 Ekim 1938‘de Bartın ve Amasra‘ya geçmiştir.

“Heraklia” ismi efsane kahraman Herkül‘den geçtiği sanılmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada Heraklia isminde antik adı olan bir çok şehir bulunmakta, bu yüzden Ereğli`yi ayırmak için Heraclea Pontica (Karadeniz Herakleası) denmektedir.

M

.Ö. 2500’lü yıllarda Karadeniz Ereğli‘de bazı kabilelerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu tarih Anadolu tarihi içinde Tunç çağının ilk dönemine ve Hitit öncesi döneme rastlamaktadır.

Bu tarihe göre Yunanlı göçmenlerin ise Anadolu‘ya girmeye başlamasına daha 1500 yıl vardır. Yunanların bugün iddia ettiği gibi onların ana yurdu değil, bu durumda o dönem onlarda işgalcidir.
Yani “mal sahibi, mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi” cinsinden bir şey.

W.F. Ainsworth‘un tutuğu notlar ve verdiği koordinatlar üzerinde çalışıyorum. Bittiğinde bu geziyi ayrıntısı ile yazmaya çalışacağım.

Haritada yer isimleri ne anlama geliyor?

Ship Building-Gemi Yapımı (Tersane)
Old Pier-Eski İskele
Batery-Muhtemelen batarya
Rained Port-Liman
Ruins-Antik Kalıntılar
Kestangi-Kestanelik
Wall Tower-Kale Duvarı
Burial Ground-Mezarlık
Geverno’s Ho.-Liman Valiliği
Ruins 2-Antik Kalıntılar 2
Bazhar-Çarşı (Pazar Yeri)
Temple-Tapınak ,Mabet
Tombs-Mezarlar
Fishing Station-Balık Pazarı

REKLAM ALANI
Yorumlar

14 − five =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.