Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Böyle bir yer altı alanı sıfırdan inşa edilmek istense, 10 milyon- 20 milyon TL arasında bir tutara mal olacakken bu alan halihazırda var, kullanıma hazır ve gözümüzün önünde bekliyor. Dolayısı ile daha önce çağrısını yapıp istişarelerini yaptığımız üzere bizler Zonguldak Acil Kalkınma Kurulu’nu oluşturmalı; etkin ve hızlı kararlar almalıyız” dedi.
Yavuzyılmaz, beraberinde CHP Zonguldak İl Başkan Vekili Hakkı Güney, Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman ve İl Meclisi Üyeleri ve CHP Merkez İlçe yöneticileri ile birlikte TTK’dan Milli Emlak’a devri gerçekleştirilen ve atıl durumda bulunan Lavuar Alanı’na giderek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yavuzyılmaz Lavuar Alanı’nın altında yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve toplamda 4 bin metre karelik bir alan olduğunu elindeki projeler üzerinden anlatarak bu bölgenin kullanılmasının şehre sunacağı katkıları anlattı. Yavuzyılmaz “Yer altıda bir dünya var” derken bu alanın dolmuş durakları, otopark, çarşı veya turistik müze alanı olarak kullanılabileceğini ifade etti. Yer altındaki alanın değerlendirilmesinin şehirde coğrafi sıkıntılar nedeniyle oluşan trafik ve yer sorunlarını çözmenin bir yolu olabileceğini söyleyen Yavuzyılmaz ayrıca bu tür kararların hızlı ve etkin alınabilmesi için Zonguldak Acil Kalkınma Kurulu kurulması çağrısını yineledi.
Yavuzyılmaz’ın açıklamaları şöyle:
“Hemen karşımızda üç adet kule bulunmakta. Bizim olduğumuz yer de lavuar alanının giriş kısmını temsil ediyor. Lavuar alanının üzeri ile ilgili birçok proje konuşuldu, ama biz şu anda lavuar alanının altı ile ilgili bir proje konuşacağız. Özellikle buranın inşai projelerini analiz ederek çalışmalarımız ve araştırmalarımız sonucunda Lavuar alanının altında bir başka dünya olduğunu gördük. Şuan da elimde gördüğünüz projeye göre, projenin bir bölümünde Silo kısmını, şu kısımda ise dolmuş duraklarının olduğu kısmın taşınabileceği yerleri görüyorsunuz”
“DOLMUŞLARIN YAKLAŞIK YÜZ TANESİNİ ALABİLİR”
“ Yerin altında da 3.60 metrelik yüksekliği olan bir alan var. Kolonlar arası boyutlar 5 metreye 6 metredir. Toplamda yaklaşık 4 bin metre karelik bir alanımız var. Bu 5 metre ve altı metrelik geniş hatları düşündüğümüzde Kapuz, Site ve Ontemmuz hatlarındaki dolmuşların yaklaşık yüz tanesini barındırabilecek bir dolmuş durağı sistemini geliştirebileceğimiz bir projeye uygun. Dolmuş yükseklikleri ve genişlik ve ebatlarını da incelediğimizde alanın uygun olduğunu ve rahat bir park imkânı olduğunu gördük.”
“HERKESİN BU KONUDA POZİTİF BİR KANISI VAR”
“Valimiz, Emniyet Müdürümüz ve Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanımızla görüştük ve herkesin bu konuda pozitif bir kanısı var. Bu projeyi hayata geçirmek için, Lavuar alanının altına girmek istediğimizde su ile dolu olduğunu TTK Genel Müdürümüz bize iletti. Bu suyun sirküle edilmesi gerekecek. Su boşaltıldığında eğer kullanırsak yerin altında bir dünya var.”
“ÇOK FARKLI BİR MÜZE KONSEPTİ GELİŞTİRİLEBİLİR”
“Bu alan duraklar dışında bir otopark olarak kullanılabilir. Yaklaşık 150 ve 200 araçlık bir otopark olması mümkün. Aynı zamanda turizme de kazandırılabilir bir yer. Betonarme kısmı oldukça kuvvetli tahkim edilmiş bir alan. Değişik konseptler düşünülebilir, çok farklı bir müze konsepti geliştirilebilir. Özellikle rampa iniş alanı ile yürüyen merdiven ve yürüyen rampa yapılabilir. Gerçekten bütün bölgenin ilgisini çeken bir müze haline getirilebilir.”
“BOŞ VE KULLANIŞLI ALANLAR ELDE ETMEMİZ MÜMKÜN.”
“Ayrıca bölgenin drone ile yukardan çekilmiş görüntüsünden incelediğimizde bu proje bulunduğumuz alandan silolara kadar sürüyor. Hali hazırda bu yer üstünde bu alanı kaplayan otoparktaki araç sayısı da iki yüz adet. Dolayısıyla bu araçların aynısını otopark olarak yerin altına taşımak ya da dolmuş duraklarını buraya taşımamız mümkün. Kapuz-Kilimli Durağı, Site-Türkali Durağı ve Ontemmuz Dolmuş duraklarının olduğu bölgeleri buraya taşıyarak yer üstünde boş ve kullanışlı alanlar elde etmemiz mümkün.”
“DOLMUŞLARIN TÜMÜNÜ YERLEŞTİRMEMİZ MÜMKÜN GÖZÜKÜYOR.”
“Zonguldak Merkez’de bulunan dolmuş sayımız ilçeler dışında bırakılırak söylersek yaklaşık üçyüz adet. Bu üçyüz dolmuş sayısının size söylediğim alanı kapsayan kısmında sürekli durak halinde duran sayısı da seksen yüz adet. Dolayısı ile size söylediğim bu alana bu dolmuşların tümünü yerleştirmemiz mümkün gözüküyor.”
“ZONGULDAK ACİL KALKINMA KURULU’NU OLUŞTURMALIYIZ”
“Böyle bir yer altı alanı sıfırdan inşa edilmek istense, 10 milyon- 20 milyon TL arasında bir tutara mal olacakken bu alan halihazırda var, kullanıma hazır ve gözümüzün önünde bekliyor. Dolayısı ile daha önce çağrısını yapıp istişarelerini yaptığımız üzere bizler Zonguldak Acil Kalkınma Kurulu’nu oluşturmalı; etkin ve hızlı kararlar almalıyız. Valimiz, Emniyet Müdürümüz, Belediye Başkanlarımız, TTK Genel Müdürümüz, Rektörümüz, STK Temsilcilerimiz ve beş milletvekilimizle bu kurul oluşturmamız zaruri haldedir. Çünkü Zonguldak’ın artık bir gün hatta bir saat bile bekleyecek hali kalmamıştır.”
“BİR KAPALI ÇARŞI OLUŞTURABİLİRİZ”
“Bunların dışında bu bölgenin suyunun tasfiye edilmesi ile burada mağazalar açmak da mümkün. Bir Kapalı Çarşı oluşturarak, değişik konsept ve tasarımlar ile burayı bir cazibe merkezi haline getirip bölgede dikkat çeken ve bölgeyi ziyaret eden insanların uğrayabileceği, görmek isteyebileceği bir çarşı kurgulayabiliriz.
Yarından itibaren yapılması gereken ilk iş lavuar alanının altını kaplayan suyun buradan boşaltılmasıdır. Dediğim gibi burada, yerin altında eğer kullanabilirsek bir dünya var!”