Genel Gündem Tüm Manşetler

83. yıl dönümünde saygıyla anıldı.

Mustafa Kemal Atatürk için, anma töreni gerçekleştirildi.

83. yıl dönümünde saygıyla anıldı.

10 Kasım 1938 sabahı saat 09.05‘te hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk için, yurtta olduğu gibi Zonguldak ili Ereğli ilçesinde de anma töreni gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yıl dönümünde saygıyla anıldı. Devrim Bulvarı Anıt Parkta; kaymakamlık, komutanlık ve belediye çelenkleri Anıt’a sunuldu. 09.05’te gelen siren sesi eşliğinde meşaleler yakıldı. Katılımcılar iki dakikalık saygı duruşunda bulundu. Göndere çekilen üç Türk Bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde ağır ağır yarıya indirildi. Bu sırada polis otoları sirenlerini açtı. Tören alanı içi ve dışında kalanlar Ata’ya saygısını gösterdi. Tören son buldu. 10 Kasım Anma Töreni’nin ikinci bölümü, haber yayına hazırlandığı saatte, Tatoğlu Kültür Merkezi’nde sürüyordu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 83’üncü yıl dönümü dolayısıyla Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tören ve anma programları düzenlendi.
10 Kasım dolayısıyla ilk tören Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni ile gerçekleşti. Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur ve Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından anıta çelenk sunulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunuldu. Protokol üyeleri saygı duruşunda bulunurken, cadde üzerinde seyreden sürücüler de araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu.
Törene, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık,Kadın Gücü Kooperatifi Başkanı Neriman Posbıyık, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Şafak Erel’in yanı sıra siyasi parti temsilcileri, gaziler, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Günün ikinci programı Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Ereğli Lisesi tarafından düzenlenen anma programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
EREĞLİ LİSESİ OKUL MÜDÜRÜ İBRAHİM AYDIN: “HERKESE DÜŞEN EN BÜYÜK GÖREV, ATATÜRK’Ü VE CUMHURİYET’İ İYİ ANLAMAK, CUMHURİYET’İN HER DEĞERİNE SAHİP ÇIKMAK KORUMAK, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEYİ BENİMSEMEK, TÜRKİYE’Yİ AYDINLIK YARINLARA TAŞIMAKTIR.
Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ikinci programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Ereğli Lisesi Okul Müdürü İbrahim Aydın yaptı. Aydın konuşmasında şu görüşlere yer verdi;
“Büyük önder, fikir, ideal ve eserleri ile bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar en gerçek fikirlerin ve en gerçek duyguların içinde aramızda hep yaşayan önderdir. Atatürk’ün ölümsüzlüğe uğurlandığı yıl dönümünde herkese düşen en büyük görev, Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i iyi anlamak, Cumhuriyet’in her değerine sahip çıkmak, korumak, Atatürkçü düşünceyi benimsemek, Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşımaktır.

Dünya’nın en seçkin ve en saygın lideri şöyle diyordu; “ Mustafa Kemal vardır. Biri ben et ve kemik, geçici Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal, onu ben kelimesi ile ifade edemem. O ben değil, bizdir. O memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ideal için uğraşan aydın, savaşçı bir topluluktur. Ben onların rüyasını temsil ediyorum.
Atatürk’ü ve tarihin sessiz izlerini fotoğraflar sunum eşliğinde Tarih Öğretmeni Özgür Özer, katılımcılara anlatımda bulundu.
Konuşmaların ardından Ereğli Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Atatürk’ün Biyografisi” adlı oratoryo sunumu yapıldı. Oratoryo sunumunda Ereğli Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin performansları ayakta alkışlandı.

Kdz.Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur ve Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve protokol üyeleri İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, Ereğli Lisesi öğrenci ve öğretmenlerini tebrik ederek, başarılar dileklerini ilettiler.

10’SUZ KASIM…

Atatürk 10 Kasım 1938 sabahı saat 09.05’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı‘nda öldü. Cenazesi, törenle Ankara‘ya uğurlandı. Naaşı, 21 Kasım 1938’de törenle Ankara Etnografya Müzesi‘ndeki geçici kabrine konuldu. Bundan 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953’te, kendisi için yaptırılan Anıtkabir‘deki ebedi istirahatgahında toprağa verildi. Vasiyetinde mal varlığını Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na bıraktı.

   

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL